Mar 18, 2019

Răsplată veșnică pentru un job temporar

written by Vitalie Cucos
in category Uncategorized

Primul meu serviciu oficial a fost într-o școală ca profesor. Eram student, în ultimul an și mă simțeam cumva parcă vinovat că nu am și eu un serviciu la vârsta mea. Aveam 21 ani pe atunci.

M-am angajat, și în același timp și învățam. Credeam că voi lucra acolo un an, dar am lucrat 10. Am reușit să învăț multe despre ce este important și ce nu este important în timp ce lucrezi.

Știai că ideea de a lucra nu este o invenție omenească? Dumnezeu a creat conceptul de lucru.

Prima însărcinare care a dat-o Dumnezeu omului după ce a creat totul, a fost de a lucra, de a administra ceea ce Dumnezeu a creat. Deci, lucrul e ceva bun.

Geneza 1:15. Domnul Dumnezeu a luat pe om şi l-a aşezat în grădina Edenului, ca s-o lucreze şi s-o păzească.

După căderea în păcat, lucrul rămâne însărcinarea pe care o are omul.

Problema omului după cădere – a pierdut esența oricărui lucru creat de Dumnezeu.

Pentru a-l îndrepta pe oameni înapoi la esență, Dumnezeu a dat instrucțiuni și porunci legate de lucru.  

Poți să lucrezi fără instrucțiunile lui Dumnezeu, în așa fel încât să ajungi la sfârșitul vieții și să te gândești că totul a fost în zadar.

Sau poți să ții cont de ce Dumnezeu spune despre lucru, și să lucrezi în așa fel încât să ai o răsplată veșnică.

Când vorbesc de răsplata veșnică, vorbesc de ceva ce vom primi atunci când Hristos se întoarce pe pământ și va fi în baza felului cum ne-am trăit viața pe acest pământ.

Și poate te gândești – răsplată voi primi doar pentru ceea ce fac la biserică, dar să știi că răsplată vom primi pentru orice lucru – fie la biserică, fie la un job în timpul săptămânii.

Cum să ai o răsplată veșnică de la un job temporar?

5 principii din Biblie.

1. Șase zile să lucrezi și să-ți îndeplinești responsabilitățile

Exod 20:9. Să lucrezi şase zile şi să-ţi faci lucrul tău.

Deuteronom 5:13. Şase zile să lucrezi şi să-ţi faci toate treburile.

Deci, avem fiecare șase zile la dispoziție pentru job-ul nostru dar și pentru celelalte responsabilități, cumpărături, reparații, ordine, afaceri, comerț. invenții, creație. studii, etc. Șase zile să fii activ, responsabil, organizat, disciplinat în ceea ce ai de făcut. Câmpul tău ar putea fi serviciul, școala, casa!

2. Șase zile să lucrezi fără a iubi banii

1 Timotei 6:6. Negreşit, evlavia însoţită de mulţumire este un mare câştig.7. Căci noi n-am adus nimic în lume, şi nici nu putem să luăm cu noi nimic din ea.8. Dacă avem, dar, cu ce să ne hrănim şi cu ce să ne îmbrăcăm, ne va fi de ajuns.

E important să fii mulțumitor cu cei ai! Și e important să conștientizezi că nu ai adus nimic în lume și nu poți lua nimic material cu tine.

Ceea ce ai nevoie în această viață din lucrurile materiale – să ai ce să mănânci în fiecare zi, să ai cu ce te îmbrăca și unde trăi. Acestea sunt nevoi materiale de bază. Și Pavel spune – dacă le ai împlinite, îți este de ajuns. Un om mai sărac, dar care e mulțumitor pentru ce are va fi mult mai fericit decât un om bogat, nemulțumit cu ce are.

Pavel spune ca o avertizare pentru ucenicul său Timotei că dragostea de bani e o capcană pentru credincioși și că mulți deja au călcat pe ea.

1 Timotei 6:9. Cei ce vor să se îmbogăţească, dimpotrivă, cad în ispită, în laţ şi în multe pofte nesăbuite şi vătămătoare, care cufundă pe oameni în prăpăd şi pierzare.10. Căci iubirea de bani este rădăcina tuturor relelor; şi unii, care au umblat după ea, au rătăcit de la credinţă şi s-au străpuns singuri cu o mulţime de chinuri.

Dorința de îmbogățire este periculoasă! Te poate devia de la credință!

Când deviezi de la credință nu mai vezi perspectiva lui Dumnezeu pentru această lume! Nu mai vezi Împărăția lui Dumnezeu ca prioritate. Nu mai vezi că totul e foarte trecător!

Trăim într-o societate permanent nemulțumitoare, lacomă, cârtitoare, iubitoare de bani… Fii atent ca sub această presiune, să nu te îndrăgostești de bani.

3. Șase zile să lucrezi ca pentru Domnul, nu ca pentru oameni

Coloseni 3:22. Robilor, ascultaţi în toate lucrurile pe stăpânii voştri pământeşti; nu numai când sunteţi sub ochii lor, ca cei ce caută să placă oamenilor, ci cu curăţie de inimă, ca unii care vă temeţi de Domnul.23. Orice faceţi să faceţi din toată inima, ca pentru Domnul, nu ca pentru oameni,24. ca unii care ştiţi că veţi primi de la Domnul răsplata moştenirii. Voi slujiţi Domnului Hristos.25. Căci cine umblă cu strâmbătate îşi va primi plata după strâmbătatea pe care a făcut-o; şi nu se are în vedere faţa omului.

Lucrezi și îndeplinești responsabilitățile din toată inima – ca pentru Domnul. Lucrezi la serviciu dar conștientizezi că Dumnezeu este șeful tău suprem. În primul rând faci totul ca pentru El. 

Când lucrezi ca pentru Domnul – Tu Îl reprezinți pe Domnul acolo unde ești – Caracterul Lui, Atitudinea Lui, Dragostea și Adevărul Lui!

Dacă lucrezi ca pentru oameni, vei primi răsplată de la oameni, temporară. Dacă lucrezi ca pentru Domnul, vei primi și o răsplată de la Domnul, veșnică.

4. Șase zile să lucrezi fără a te atașa prea mult de lucru

1 Corinteni 7:31. cei ce se folosesc de lumea aceasta, ca şi cum nu s-ar folosi de ea; căci chipul lumii acesteia trece.

Apostolul Pavel scrie în acest pasaj căsătoriților și necăsătoriților. Le dă sfaturi cum să trăiască. La început le spune să fie dedicați partenerilor lor de viață, Dar la urmă spune că și asta este trecător. De aceea este important să te concentrezi la ce este veșnic, făcându-ți responsabilitatea într-un mod corect față de ce este temporar – în cazul căsătoriei – temporar înseamnă – până moartea nu ne va despărți sau până Hristos vine, nu mai devreme.

În acest context el mai spune – cei ce se folosesc de lumea aceasta (aici aș include și serviciul la care lucrezi), ca și cum nu s-ar folosi de ea. Adică să te porți ca și cum nu ai avea aceasta, sau ca și cum nu ai fi atașat de aceasta.

Conștientizează că serviciul la care lucrezi, e ceva temporar. Lucrezi ca pentru Domnul acolo, dar înțelegi că e temporar și ești gata oricând ca Domnul să schimbe lucrurile. Spre exemplu dacă Domnul la moment îți spune să pleci dintr-un loc, ești gata să pleci. Dacă Domnul spune să stai, ești gata să stai. Oricum e temporar!

6 zile să lucrezi, dar

5. A 7-a zi să nu mai lucrezi, ci să o închini Domnului.

Exod 20:9. Să lucrezi şase zile şi să-ţi faci lucrul tău.10. Dar ziua a şaptea este ziua de odihnă închinată Domnului Dumnezeului tău: să nu faci nicio lucrare în ea, nici tu, nici fiul tău, nici fiica ta, nici robul tău, nici roaba ta, nici vita ta, nici străinul care este în casa ta.

Este a 4 poruncă deplină, din cele 10 date de Dumnezeu poporului Său.

Interesant este că atunci când împlinești această poruncă nu o îndeplinești personal ci cu toți cei din casa ta.

De ce a 7-a zi? DUMNEZEU AȘA A FĂCUT! 6 zile, a lucrat, a 7-a s-a odihnit.

Exod 20:11. Căci în şase zile a făcut Domnul cerurile, pământul şi marea, şi tot ce este în ele, iar în ziua a şaptea S-a odihnit: de aceea a binecuvântat Domnul ziua de odihnă şi a sfinţit-o.

Urmezi exemplul lui Dumnezeu când a 7-a zi te oprești din tot lucrul tău, și te odihnești gândindu-te că Dumnezeu a creat toate lucrurile.

Ziua de odihnă este pentru toți cei din casa ta, nu doar pentru tine!

Exod 34:21. Şase zile să lucrezi, iar în ziua a şaptea să te odihneşti; să te odihneşti, chiar în vremea aratului şi seceratului.

A 7-a zi, e pentru a te odihni de tot ceea ce ai făcut în săptămâna ce a trecut și de a te concentra la Dumnezeu și relația cu oamenii.

E o zi în care îți aduci aminte că Dumnezeu le-a creat pe toate și pe tine inclusiv. Ți-a dat putere să lucrezi și talente potrivite pentru ceea ce ai făcut.

E o zi în care să-ți aduci aminte că Domnul te-a eliberat din robia păcatului!

E o zi în care să-ți aduci aminte că totul este trecător, dar ce nu este trecător abia vine.

În Ziua a 7-a îți pui viața spirituală spirituală și relaționară în ordine.

A 7-a zi mai este numită ziua Domnului. Dar ziua Domnului în Biblie mai are o semnificație și anume întoarcerea lui Hristos pe pământ!

E o zi în care e important să-ți reamintești că toate vin de la Dumnezeu și dacă Dumnezeu nu dă, tu nu primești.

În următoarele zile ai toată șansa să lucrezi ca pentru Domnul, nu ca pentru oameni, și să primești răsplata de la Domnul, nu de la oameni!

Leave a comment

Back To Top